Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Małdrzyki Krakowskie

22.04.2012 08:34
Małdrzyki Krakowskie

Składniki:

- pół kilograma półtłustego twarogu
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- pół szklanki oleju
- mały słoik konfitury jagodowej

Sposób przyrządzenia:

Twaróg mielemy przez maszynkę, doprawimy cukrem i cukrem pudrem, dodajemy jajko, mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Formujemy placuszki, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty. Układamy na talerzach, posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy konfiturą.

Źródło: „Dziennik Łódzki”, 3-4 marca 2007