Składniki: 50 dag mąki pszennej (niezbyt drobno mielonej) 1 opakowanie suszonych drożdży albo łyżka naturalnych 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mleka niecała łyżeczka soli gruba sól sezam rozdrobnione różne rodzaje orzechów mak.
Sposób przygotowania: Przesianą mąkę przełóż do dość dużej miski, dodaj drożdże, cukier i podgrzane mleko oraz sól. Zagnieć ciasto, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe, nienarażone na przeciągi miejsce na ok. pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, wygnieć je szybko jeszcze raz i odstaw na kolejne 10 minut do ciepłego zakątka. Potem z ciasta formuj niezbyt długie wałeczki o średnicy ok. 1 cm i kształtuj z nich precelki. Precle ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Przykryj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Zagotuj wodę z solą, obgotuj w niej każdego precelka przez kilkanaście sekund i przekładaj na blaszkę do pieczenia. Posyp wybraną posypką i piecz do zrumienienia przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni.