Udziec barani nalezy dobrze obmyc pod woda a nastepnie osuszyc. Gdy juz sprawdzilismy, iz zmiesci sie nam do rondla, to wtedy dla smakoszy czosnku, mozna naszpikowac go swiezo zgniecionym czosnkiem (napychajac nim liczne male dziurki nakluwane koncem noza). Dla tych co nie lubia czosnku, posuwamy sie dlaej... przygotowujemy grubo mielony pieprz oraz musztarde. Mieso nalezy dobrze nasmarowac musztarda. Nie skapic musztardy, gdyz po nasmarowaniu musztarda nalezy dobrze obsypac pieprzem. Mieso nakryc w rondlu. Wstawic do piekarnika na 2 godziny (jesli udziec jest maly) bez dodawania tluszczu. Tluszcz sam sie zacznie wytapiac podczas pieczenia. Po 2 godzinach w temperaturze 180 stopni Celsjusza prosze sprawdzic kruchosc miesa. Powierzchnia udzca powinna miec pieknie wypieczona skorke musztardowo-pieprzna. Po przewroceniu miesa nalezy raz jeszcze posmarowac musztarda nasza upieczona juz strone udzca i obsypac pieprzem. Co do czasu dopiekania reszty naszego udzca - to juz pozostawiam w kwestii gospodyni, gdyz nie kazdy lubi mieso zbyt wypieczone. Osobiscie polecam pieczenie po drugiej stronie przez kolejne 1- 1.5 godziny.