Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pzechowywanie maki.

4.12.2012 07:25
Maka musi byc przechowywana w miejscu suchym oraz przewiewnym. Idealna temperatura w spizarni nie powinna przekraczac +10 stopni Celsjusza. Maka moze byc przechowywana tym dluzej im mniej zawiera otrab (w ktorych zawarty jest tluszcz z zarodka). To wlasnie pod wplywem wilgoci oraz ciepla tluszcze ulegaja rozpadowi. W wypadku maki, zmieni ona swoj kolor z lekkozoltawej na bardzo biala. Jesli maka byla zle przechowywana to moze zbic sie w grudki - wtedy nalezy ja rozetrzec na sicie i starac sie ja jak najszybciej zuzyc. Maka przechowywana w dobrych warunkach moze byc uzyta nawet do roku czasu (maki gorszego gatunku, maki ciemne jedynie kilka miesiecy).

Z zapisow mojej prababci