Skladniki: 30 dkg kalafioru, tyle samo marchwi, malych ogorkow, selera, dyni, 3 szklanki wody, 1/5 szklanki octu, sol, cukier, 10-12 ziarenek czarnego pieprzu, tyle samo zila angielskiego, 2-3 listki lauroweoraz 1 lyzeczka gorczycy.
Umyte oraz oczyszczone warzywa wrzucic do wrzacej osolonej wody i obgotowac przez 10-12 minut. Odcedzic. Zanurzyc w zimnej wodzie, po czym osaczyc na sicie. Kalafior rozlaczyc na czesci tj na rozyczki. Marchew i seler na talarki, a ogorki (obciete na koncach) oraz dynie - w kostke. Ukladac warstwami w slojach, posypac kazda z warstw gorczyca, po czym zalac zagotowana woda z octem i przyprawami. Zamknac sloje. Pasteryzowac przez 15 - 20 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza.