Skore z cytryny ( lub z pomaranczy) mozna uzyc do pieczenia ciast. Aby doszlo do kazndyzowania skorki, nalezy zawsze uzywac dokladnie umytych oraz wymczonych skorek celem usuniecia szkodliwych substancji zawartych na powierzchni owocow. na duzych plantacjach drzewka cytrusowe sa opryskiwane srodkami owadobojczymi. Stad tez nalezy oczyscici skorki z wszelkiego brudu. Skladniki: Na 100 dag odpowiednio przygotowanej skorki cytrynowej dodajem 300 dag cukru oraz 125 ml wody.
Przyrzadzenie: Skorki nalezy odciac od bialego albedo i namoczyc w wodzie na 24 godziny. Po tym czasie odcedzic i zalac ponownie czysta woda i dokladnie wymieszac aby wyplukac wszelkie mozliwe zanieczyszczenia. Skorki odcedzic ponownie i pokroic drobniutko na kawalki pozodanego przez nas ksztaltu oraz wielkosci. Zgotowac na patelni syrop z wody i cukru, do ktorego wsypujemy nasze posiekane skorki. Smazymy na wolnym ogniu coiagle mieszajac przez 10 minut az do zgestniecia masy. Naszym celem nie jest ich rozgotowanie/rozpuszczenie, lecz osmazenie produktu po to aby po dodaniu do ciasta byly konkurentem dla rodzynkow oraz innych bakalii.