Drobno posiekane resztki dziczyzny (2 łyżki), 5dkg wędzonki, 1 drobno posiekana cebula, 1 łyka stołowa suszonych jagód jałowca 1/2 drobno posiekanej marchwi, 1/4 selera - wszystko podusić chwilę w rondelku. Gdy jarzyny zaczną się rumienić dodać szklankę rosołu i gotować na malutkim ogniu godzinę, w razie potrzeby dolewając rosołu. Przyrządzić jasną zasmażkę z 3 dkf masła i 3 dkg mąki, dodać jarzyny z jałowcem, zagotować i przetrzeć przez sitko. Teraz dodać do sosu 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, posolić do smaku, aby dodać ostrości doprawić kwasku cytrynowego. Można też dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Sos jest doskonały do dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej, oraz do podawanych na gorąco pasztetów.