Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Tort masowy (1682)

21.12.2008 14:47
Jaiec weźmiy parę / rozbiy z trochą mąki / wstaw mleka w patelli / albo rynce / włożywszy w niej trochę masła y cukru / y cynamonu / a gdy pocznie zwierać / ley z mąką rozbitą / cienko popuszczając bardzo i warz a mieszaj / a gdy uwże / ochłodź rozbiy żółtów jaiecznych kilka / zrób łoże w patelni z ciasta włoskiego / nałóż tą materią / a daway na to kopertę piękną / polukruj a upiecz

ciasto włoskie
Mąki przennej pięknej przesiej / zarób samemi jajycy / yeszcze lepiej samemi żółtami / twardo / żebyś z pracą roztoczył / roztocz cienko jako nóż / kraj jako chcesz / a puszczaj na gorące masło / y torty rób

Bibliografia

Szerniecki S. Compendium ferculorum...



opis

[attachment]ciasto_wloskie.jpg