Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z czosnku niedźwiedziego

13.04.2016 20:17
przepyszna zupa na czasie, przypuszczam, że nasi antenaci też ją smakowali a jeżeli nie to na pewno by nią nie pogardzili.
Wyśmienita i na czasie na wiosenną regenerację organizmu.

Składniki;
ok 2 pełne garście czosnku niedźwiedziego ( liści ),
duża cebula,
5-6 ząbków czosnku,
3-4 ziemiaki'
do doprawienia; śmietana, sól, pieprz , kostka rosołowa , wegeta ( wg uznania )?
odrobina oleju.

Wykonanie:
Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę po czymnależy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwileczkę razem smażyć, należy uważać aby nie przypalić czosnku bo zgorzknieje.
Dolewamy wodę ( ok 3 litry - wystarcza na kilka dni i się nie nudzi), dodajemy pokrojone w kostkę ziemiaki, kostkę rosołową ( czasami np. skrzydełka z kurczaka ) i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone liście czosnku. Gotujemy do miekkości ziemiaków i czosnku. Doprawiamy i gotowa.
Jak ktoś lubi bardziej gęstą można dodać oddzielnie ugotowany makaron nitki i wcisnąć jeszcze dodatkowy ząbek czosnku.

smacznego
anna renata