przepyszna zupa na czasie, przypuszczam, że nasi antenaci też ją smakowali a jeżeli nie to na pewno by nią nie pogardzili. Wyśmienita i na czasie na wiosenną regenerację organizmu.
Składniki; ok 2 pełne garście czosnku niedźwiedziego ( liści ), duża cebula, 5-6 ząbków czosnku, 3-4 ziemiaki' do doprawienia; śmietana, sól, pieprz , kostka rosołowa , wegeta ( wg uznania )? odrobina oleju.
Wykonanie: Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę po czymnależy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwileczkę razem smażyć, należy uważać aby nie przypalić czosnku bo zgorzknieje. Dolewamy wodę ( ok 3 litry - wystarcza na kilka dni i się nie nudzi), dodajemy pokrojone w kostkę ziemiaki, kostkę rosołową ( czasami np. skrzydełka z kurczaka ) i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone liście czosnku. Gotujemy do miekkości ziemiaków i czosnku. Doprawiamy i gotowa. Jak ktoś lubi bardziej gęstą można dodać oddzielnie ugotowany makaron nitki i wcisnąć jeszcze dodatkowy ząbek czosnku.