Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Przepisy

15.05.2020 14:42
Lucyna Ćwierczakiewiczowa Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa (ur. 17 października 1826 zm. 26 lutego 1901 w Warszawie) – autorka książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego, publicystka.

Znana jest jako autorka książek kucharskich: Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (Warszawa 1858), oraz 365 obiadów za pięć złotych (Warszawa 1860), które doczekały się ponad 20 wydań. Później opublikowała kolejne pozycje: Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (Warszawa 1876), Naukę robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (Warszawa i Kraków 1879) i inne.

Jedyne Praktyczne Przepisy - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Strony: 304, Format: 17x24 cm
ISBN: 978-83-7386-367-5
Rok wydania: 2009
Wydawnictwo: Nowy Świat
Oprawa twarda


Jedyne praktyczne przepisy

Jedyne praktyczne przepisy" to istna skarbnica XIX-wiecznych receptur. dzięki której możemy zrobić wyśmienite wędliny, konfitury, marynaty, powidła, likiery, nalewki, wina, ciasta i chleby. Sama autorka twierdziła, że "dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo hotelu, gdzie nie ma nic własnego".

Pachnące, kuszące zapachami konfitury, orzeźwiające kompoty i syropy – to tylko nieliczne przysmaki, które można przygotować z książką Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
W dobie mody na domowe gotowanie i slow food, XIX-wieczne przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej są w stanie zaspokoić tęsknotę współczesnego człowieka do jedzenia tradycyjnego, naturalnego i zarazem bardzo smacznego. Zresztą sama pani Ćwierczakiewiczowa twierdziła, że „dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo hotelu, gdzie nie ma nic własnego”. W książce znaleźć można przepisy na: ciasta, nalewki, wędliny, konfitury, marynaty, powidła, likiery, chleby i wina.
Obecna edycja zachowuje piękny styl XIX-wiecznej polszczyzny, a zarazem ma uwspółcześnioną pisownię oraz towarzyszące przepisom wygodne tabele przeliczeń miar i wag wraz z licznymi współczesnymi komentarzami.

365 obiadów za pięć złotych - Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Wydawca: DRAGON
Miejsce i rok wydania: 2018
Ilość stron: 320
Oprawa: TWARDA
ISBN: 978-83-7887-714-1


365 OBIADÓW KSIĄŻKA KUCHARSKA

365 obiadów to współczesne wydanie klasycznego dzieła polskiej sztuki kulinarnej. Ta książka przeniesie czytelnika do świata dawnej polskiej kuchni. Publikacja zawiera kilkaset przepisów na obiady na cały rok. Mimo pozornej wykwintności proponowanych przez autorkę przepisów, nie są one ani trudne, ani drogie w wykonaniu.


Bibliografia

Allegro i wikipedia.org

Odpowiedzi (3)

12.08.2020 21:54
Jest też biografia Lucyny Ćwierciakiewiczowej - Marta Sztokfisz „Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia”.
2.02.2021 22:54
nigdzie nie mogę dostać tej książki, czy istnieje możliwość kupna od was?
3.02.2021 09:16
nigdzie nie mogę dostać tej książki, czy istnieje możliwość kupna od was?


Witam

Może spróbować tu:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/114156/ ... e-przepisy

Powodzenia - Ludwik