Lucyna von Bachman, primo voto Staszewska, secundo Ćwierczakiewiczowa (ur. 17 października 1826 zm. 26 lutego 1901 w Warszawie) – autorka książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego, publicystka.
Znana jest jako autorka książek kucharskich: Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (Warszawa 1858), oraz 365 obiadów za pięć złotych (Warszawa 1860), które doczekały się ponad 20 wydań. Później opublikowała kolejne pozycje: Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (Warszawa 1876), Naukę robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (Warszawa i Kraków 1879) i inne.
Strony: 304, Format: 17x24 cm ISBN: 978-83-7386-367-5 Rok wydania: 2009 Wydawnictwo: Nowy Świat Oprawa twarda
Jedyne praktyczne przepisy" to istna skarbnica XIX-wiecznych receptur. dzięki której możemy zrobić wyśmienite wędliny, konfitury, marynaty, powidła, likiery, nalewki, wina, ciasta i chleby. Sama autorka twierdziła, że "dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo hotelu, gdzie nie ma nic własnego".
Pachnące, kuszące zapachami konfitury, orzeźwiające kompoty i syropy – to tylko nieliczne przysmaki, które można przygotować z książką Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W dobie mody na domowe gotowanie i slow food, XIX-wieczne przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej są w stanie zaspokoić tęsknotę współczesnego człowieka do jedzenia tradycyjnego, naturalnego i zarazem bardzo smacznego. Zresztą sama pani Ćwierczakiewiczowa twierdziła, że „dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo hotelu, gdzie nie ma nic własnego”. W książce znaleźć można przepisy na: ciasta, nalewki, wędliny, konfitury, marynaty, powidła, likiery, chleby i wina. Obecna edycja zachowuje piękny styl XIX-wiecznej polszczyzny, a zarazem ma uwspółcześnioną pisownię oraz towarzyszące przepisom wygodne tabele przeliczeń miar i wag wraz z licznymi współczesnymi komentarzami.
365 obiadów za pięć złotych - Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Wydawca: DRAGON Miejsce i rok wydania: 2018 Ilość stron: 320 Oprawa: TWARDA ISBN: 978-83-7887-714-1
365 obiadów to współczesne wydanie klasycznego dzieła polskiej sztuki kulinarnej. Ta książka przeniesie czytelnika do świata dawnej polskiej kuchni. Publikacja zawiera kilkaset przepisów na obiady na cały rok. Mimo pozornej wykwintności proponowanych przez autorkę przepisów, nie są one ani trudne, ani drogie w wykonaniu.