Funt jeden słodkich migdałów, zupełnie do sucha wytartych, utłuc w Moździerzu, skrapiając odrobiną wody różanej, lub w braku tejże, wodą zimną zwykłą, polem dodać do nich: funt miałkiego cukru, łut skórki pomarańczowej, bardzo drobno usiekanej łut cynamonu, ćwierć łuta muszkatołowego kwiatu, 20 goździków, 1/8 łuta kardemonu. Korzenie wszystkie powinny być bardzo miałko utłuczone z niewielką ilością cukru. Wszystko to włożyć i wsypać do naczynia, w którem się zwykle smażą konfitury, na bardzo wolnym ogniu smażyć ciągle, mieszając aż od dna zacznie trochę odstawać. Wtedy wyłożyć masę na stolnicę, wysypaną cukrem; gdy masa przestygnie, dodać do niej łyżkę ładnej pszennej mąki, wymieszać i wałkować ciasto do grubości małego palca, krajać na kawałki upodobanej wielkości, układać na papiery, cukrem wysypane i na piecu obsuszać. []