Baby. Szafranowe duże. 2 Baba. Koronkowa. 1 Baba. Z rodzenkami, 1 Placków. Lukrowanych jeden biały drugi różowy. 2 Placków. Z migdałami, rodzenkami i inną nadzianych. 2 Mazurek. Marcepanowy z konfiturami. 1 Mazurek. Makaronikowy podobnież. 1 Szynka. Piękna wędzona wieprzowa. 1 Szynka. Cielęca lub sarnia solona. 1 Baranek. Nadziany i pieczony. 1 Prosię. Pieczone nadziewane. 1 Kiełbas. Odgotowanych na półmisek. 1 Kiełbas. Odsmażonych. 1 Jaj. Na twardo gotowanych tak około Baranka, prosięcia, jak na kiełbasach razem. 60 Pieczeń. Cielęca, z której się dają krajane zraziki z sosem tatarskim. 1 Pasztet. Ze zwierzyny na zimno. 1 Indyk. Nadziewany (Galantine) lub auszpik. 1 Przydatki. Masło świeże, masło serdelowe, masło serem szapzigier przerabiane, ser szwajcarski, ser strachino, likwor różanny i pomarańczowy, wódki słodkie mientowa i anyżkowa czy kalmusowa, cytryny, musztarda, ocet, oliwa, bułki, chleb. Bulion i polewka winna przed święconem w filiżankach i kubkach. Węgorz z sosem ostrym i drobnemi ogóreczkami.
["DWÓR WIEJSKI" - Karolina z Potockich Nakwaska - 1843 r. ]