Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Opis Stołu Wielkanocnego Na Kresach

17.03.2022 08:41
]OPIS STOŁU WIELKANOCNEGO Z KSIĄŻKI "PANIENKA" EMMY DMOCHOWSKIEJ

"W głębi ukazał się wielki stół, ubrany festonami z zieleni, na którym wśród wspaniałych różowych i białych hiacyntów wznosiły się poważne brunatne baby, z ulukrowanymi głowami, torty świecące wesołymi barwami karmelu, leżały głuszce i cietrzewie ubrane girlandami bukszpanu, szynki różowe i soczyste z ufryzowaną papierową różą na kości, wieprzowa głowa z jajkiem między zębami, indyk świecił białością delikatnego mięsa, wczesna sałata zieleniała się w kompotierkach (w małych naczyniach do deseru), niziutkie placki, jak rzucone płatki wzorzyste, miłe dla oka (…) rozścielały się wśród zielonych gałązek, a na samym środku (…) wznosiła się piramida, rzeżuchą jak puszystym, szmaragdowym aksamitem porosła, u której szczytu porcelanowy baranek z czerwoną chorągiewką z krzyżykiem prezydował uczcie. Hiacynty napełniały pokój wiosenną wonią, maskując zwykłe zapachy zimnego mięsiwa i wędlin".

["Panienka" - Emma "Elian" Jeleńska-Dmochowska - Wydawnictwo: Oskar 1991]

Przepisy wielkanocne w naszej Bibliotece
wielkanocnepotrawy