Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Bigos staropolski

18.01.2010 20:13
Proporcja.-4 klg. wieprzowiny, 12 cebul, 4 klg. zimnego mięsiwa lub zwierzyny, 15-20 główek kapusty, 800 gr. słoniny,
2 łyżki mąki,trochę pieprzu, soli, burakowego rosołu do zalania.

Mięsa wieprzowego 4 klg. ze słoninką na palec grubą (najlepiej boczku)porąbać w drobne kawałki, włożyć do rondla, nakryć pokrywą i dusić na ogniu mieszając często; gdy się dobrze przesmaży wrzucić cebul pokrajanych dwie i soli; dosmażyć, aby mięso nie było surowe i dodać ,jeżeli zostało z poprzedniego obiadu, pieczyste z cielęciny, zająca, indyka lub pieczeni wołowej mniej więcej równą ilość, jak wieprzowiny, w podobnej porąbane kawałeczki. Główek do dwudziestu białej
kapusty z jedną cebulką zalać burakowym kwasem, gotować do miękkości a w innym rondelku 800 gr.świeżej słoniny
drobno pokrajanej wysmażyć ,wrzucić dziesięć drobno pokrajanych cebul,zasmażyć z dwiema łyżkami mąki ,zmieszać z kapustą,
uważając aby za dużo sosu nie było; wreszcie złączyć kapustę z przygotowanym mięsem i gotować wolno; na koniec
popieprzyć i wydać na stół, lub schować, przykrywając szczelnie. Po wystudzeniu powinno się wymieszać.
W braku kwasu burakowego zagotować wodę z octem w miarę zakwaszoną i do niej włożyć uszatkowaną kapustę.

Komentarze (3)

26.03.2010 18:13
Bardzo dobry przepis. Super. Bardzo smaczne jedzonko
26.03.2010 20:33
Bardzo dobry przepis. Super. Bardzo smaczne jedzonko


Prawda? Podaj Pan dalej!

L.
26.03.2010 22:05
Panie Ludwiku nigdy nie jadłem lepszego bigosu staropolskiego niż ten. Nio po prostu palce lizać