Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Tort prowancki kawowy (ok. 1910)

10.09.2008 10:41
ciasto
Ubić pianę z 7 białek, 1/2 kg. cukru wymieszać dobrze i 1/2 funta zmielonych włoskich orzechów, tartej bułki garstkę, masę dobrze wymieszaną dać do dwóch tortownic, dobrze masłem wysmarowanych i bułką posypanych. Po upieczeniu blachy położyć na wilgotną szmatkę aby łatwo odeszły i jeszcze ciepłe zdejmować.

masa
4 żółtka utrzeć, 20 dkg cukru, dodać 4 łyżki mocnej czarnej kawy, to razem na ogniu aż zgęstnieje (ale niech się nie zagotuje) osobno utrzeć 25 dkg deserowego masła na pianę, a później osobno zupełnie wystudzony kawowy krem doskonale razem utrzeć i tym przełożyć placki.

lukier
25 dkg cukru zalać 1/2 szklanki słabej kawy i gotować tak długo aż tworzy nitki i zupełnie wystudzony ucierać na pomadkę, następnie znowu rozgrzać na parze lub niezbyt gorącej kuchni i polać natychmiast tort.