Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kasza kartoflana zapiekana z grzybami

4.02.2020 10:36
Kasza kartoflana zapiekana z grzybami

Ugotowane na parze kartofle roztarć gorące wałkiem. Wbić po jednemu rozcierając 3 lub 4 jajka, wlać trochę roztopionego masła, parę łyżek śmietany, posolić, wymieszać, i włożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej sucharkiem trochę tej kaszy, na to położyć ugotowane na miękko, drobno usiekane i podsmażone w maśle z cebulką grzybki, znowu kaszę, znowu grzybki, a na koniec zakryć kaszą, skropić masłem i wstawić do pieca.
Na wydaniu zalać grzybowym sosem, wygotowanym z użytych tu grzybów; jeżeli go za wiele można w dni maślane, wlać go trochę do jakiej kwaśnej zupy a będzie oszczędnie.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]