Rybki suszonej 80 deka, soli, 1 łyżka mąki, 1 łyżka oliwy, 1 główka kalafiorów Lub 10 sztuk szparagów, 2 marchwi, 1 pietruszka, 1 selera, 1 por, 1-2 cebul, 1/2 szklanki sago, łyżeczka masła, trochę zielonej pietruszki, rosołu burakowego do smaku. Do tego farsz rybny.
Sposób przygotowania:
Ugotować kwasek na rosole burakowym z włoszczyzną i suszoną rybką, przecedzić, rozprowadzić to podsmażoną mąką na oliwie, wymieszać i podać na stół z farszem, zrobionym następującym sposobem: usiekać rybę, posolić, włożyć bułkę, wymoczoną w piwie dla klejowatości, przesiekać to wszystko razem, robić wałeczki, utarzać je w mące, ugotować, pokrajać ukośnie w talerzyki i kłaść do wazy.
Życzymy smacznego!
Bibliografia
[W. A. L. Zawadzka, Kucharka Litewska, Wilno 1938 r.]