Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Ciastka sprycowe

3.11.2019 18:13
Ciastka sprycowe

Trzy kwaterki mleka, zagotować, z półtory kwaterką sklarowanego masła i wsypać do wrzącego, mieszając ciągle na ogniu, tyle suchej mąki ile przyjmie i gładko da się wyrobić. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać to ciasto tak gorące, jak ręce wytrzymać mogą, przydając po jednem 10 jaj, które w ciepłej wodzie trzymane były i trochę soli. Czem dłużej to ciasto się wyrabia, tern lepsze. Oblać sprycę wewnątrz masłem, włożyć ciasto i spuszczać do wrzącego różne wyciski, uwijając jeden na drugim aby przyzwoitą miały formę, i smażyć na żółto polewając masłem, aby dostatecznie narosły. Po usmażeniu, położyć na przetak wysłany bibułą i wydać osypane cukrem, a lepiej jeszcze oblane sokiem.
Wbijając jaja do ciasta, można włożyć trochę tłuczonego cukru i cytrynowej skórki.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]