Upiec zwyczajnym sposobem naleśniki i przekładać następującym farszem: Wziąć mięsa wołowego lub cielęciny gotowanej czy pieczonej (można dołożyć smażonej cielęcej wątróbki), usiekać drobno, posolić i trochę popieprzyć, włożyć dwa żółtka, jedno całe jaje, podsmażyć trochę drobno usiekanej cebulki w sporej łyżce masła, zmieszać to wszystko razem, dodać szczyptę muszkatowej gałki i przekładać tem w rądlu naleśniki. Ułożywszy wszystko, nakryć kawałeczkami masła i zapiec. Można te naleśniki zwijać po nadzianiu w trąbkę, pokroić ukośnie, umaczać w rozbite jaja, osypać sucharkiem i smażyć na wrzącem maśle lub tłustości. Służą one do zup zamiast pasztecików.
Bibliografia
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)” (WILNO 1881]