Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Galareta z morelów lub brzoskwiń

3.11.2019 18:31
Galareta z morelów lub brzoskwiń

Sześć lub siedm pięknych dojrzałych brzoskwiń, pokroić w kawałki, odrzucić pestki, zalać taką ilością wody aby objęło, włożyć półtora funta cukru i rozgotować na wolnym ogniu na miazgę. Przecedzić przez serwetę, wycisnąć, wlać tyle gotowanej wody, aby było płynu 2 kwarty, wcisnąć sok z dwóch cytryn, pomieszać, wlać kwaterkę cielęcego karuku sklarowanego kilku białkami rozbitemi z wodą, zagotować na wolnym ogniu, przecedzić przez gęsty płócienny worek, lub serwetę, wcisnąć sok z surowej utartej brzoskwini lub pary morelów, pomieszać, wlać do formy i na lód postawić.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]