Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Galareta winna z żelatiny

5.11.2019 08:51
Galareta winna z żelatiny

Na formę z garniturem wziąć 4 1/2 łótów białej żelatiny zalać dwoma szklankami (szklanek takich powinno 3 wchodzić do kwarty) wrzącej wody postawić na płycie, a skoro się rozpuści wlać jeszcze 2 szklanki wrzącej wody, włożyć półtora funta porąbanego na kawałki cukru, wlać 3 szklanki białego wina, wycisnąć przez sitko sok 7. dwóch lub trzech cytryn pomieszać aby się cukier rozpuścił, i zagotować na płycie z początku na większym ogniu, a skoro szum zacznie się zbierać postawić na mniejszy. Skoro czysty płyn z pod szumu pokazywać się zacznie, przecedzić przez serwetę (na której powinna leżeć skórka z wierzchu cytryny skrojona) do wazy a z niej rozlać do form i na lód postawić. Chcąc mieć czerwoną galaretę trzeba do białej żelatiny dodać łót czerwonej uważając aby było zawsze 4 1/2 łótów a płynu 7 1/2 szklanek.
Do czerwonej galarety zamiast cytrynowej skórki można wlać malinowego lub poziomkowego soku dla zapachu, albo trochę araku.
Najlepiej przelewać galaretę białem blanc-manger, a będzie w paski, ładna i smaczna.
Galareta cytrynowa, pomarańczowa i inne tak samo się robią z żelatiny jak niżej wskazane z nóżek cielęcych lub rybiego karuku. Te ostatnie są delikatniejsze, lecz wiele potrzebują czasu, wprawy i umiejętności aby się udały, wtenczas gdy z żelatiny można zrobić galaretę w godzinę a nawet i przy samowarze.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]