Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Strucle zaparzane postne

17.11.2019 09:08
Strucle zaparzane postne

Z funta migdałów słodkich i 1/8 funta gorzkich, zrobić migdałowego mleka 2 1/2 kwarty. Mąki suchej dwie dobre kwarty, zaparzyć kwartą, wrzącej wody, wymieszać aby gruzołków nie było i nakryć na kwadrans aby słodniało. Rozprowadzić wystudzone ciasto, orszadą letnią, wlać filiżankę gęstych drożdży, wyrobić dobrze, posypać z wierzchu mąką i postawić aby podeszło. Skoro mąka się popęka, wsypać łyżeczkę soli i tyleż mąki, aby ciasto było gęste jak na bułki, miesić pół godziny, wsypać miałkiego cukru 2 szklanki, pół funta rodzenek, wyrobić ciasto tak, aby od rąk odstawało, i postawić w cieple aby podeszło. Robić bułki wąskie a długie na trzy ćwierci łokcia lub dłuższe, położyć na wysmarowane oliwą i posypane mąką blachy, skoro podejdą, naciąć wzdłuż nożem przez środek, posmarować wodą z miodem, osypać czarnuszką, porozrzynać końce, aby było po dwie nóżki i wsadzić do pieca niezbyt gorącego na godzinę.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]