35293. Sucharki wiejskie

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki wiejskie

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki wiejskie

Dwie szklanki letniej śmietanki posolić, wlać trzy łyżki gęstych dobrych drożdży i rozczynić z mąką jak zwyczajnie. Skoro się podniesie, wybijać mocno, wlać szklankę sklarowanego masła, kwaterkę cukru, 10 żółtków ubitych do białości i tyle mąki, aby się dały robić małe lekkie bułeczki, które układać po dwie jedną na drugą i na blachę wysmarowaną masłem; skoro podejdą, posmarować jajkiem i wstawić do lekkiego pieca na pół godziny. Po upieczeniu oddzielić bułeczki, skropić mlekiem, posypać cukrem z cynamonem i wstawić prędko póki nie ostygną do pieca dla osuszenia.
NB. Chcąc mieć sucharki mniej tłuste zamiast śmietanki użyć mleka i mniej włożyć masła.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje