Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Dereniówka - nalewka z derenia

5.01.2020 13:58
Dereń jest jednym z najbardziej szlachetnych krzewów ozdobnych i użytkowych sadzonych na terenach dawnych parków dworskich. Służył do przygotowywania nalewek, konfitur do mięs, sosów, a nawet zup.

opis

Dereniówka na Podolu zwana była: dereniak.
Na nalewkę należy zbierać owoce najbardziej dojrzałe. Dawniej pod krzewami kładziono płachty i tylko opadłe owoce używano do nalewek.

1. Na 1 kg owoców wsypanych do słoja (owoce ponakłuwać) wlać poł litra wódki i pół litra spirytusu.
2. Odczekać miesiąc w ciepłym i ciemnym miejscu. Odcedzić i odcisnąć lekko owoce.
3. Owoce zasypać 1/2 - 1 kg cukru, może być zmieszany z miodem, najlepiej jakimś jasnym (świetnie pasuje lipowy, dodając więcej właściwości przyciwgrypowych).
4. Odczekać miesiąc, zlać sok przez gazę.
5. Odczekać parę dni aby sok sklarował.
6. Połączyć z alkoholem. (Można przecedzić przez filrt do kawy).
7. Odczekać rok (przynajmniej spróbować) - nalewka nabiera wyśmienitego smaku wraz z okresem przechowywania

Owoce można zmieszać w pewnym stopniu z brusznicami, berberysem, głogiem lub jarzębiną.

=> Więcej przepisów z derenia