Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa Nic (z mleka) - (1836)

5.01.2020 14:29
Na pół garnca niezbieranego mleka wziąść 6 żółtek i rozbić je mocno ze szklanką cukru, postawić mleko na ogniu i wlewać ciągle mieszając żółtka, uważać żeby zgęstniało, ale się nie zagotowało, bo się żółtka zwarzą; gdy będzie gorące, przecedzić do wazy, sypiąc trochę tłuczonego cynamonu lub wanilii, i wynieść do piwnicy, żeby ostygło. Białka zaś ubić na pianę; wsypać parę łyżek cukru, cynamonu, wymieszać i układać łyżką srebrną na papier i na blachę małe kupki, wstawić do pieca na moment, żeby wyschły. Podając zupę na stół, włożyć w wazę lub dać osobno. Do tej zupy gotuje się osobno ryż z cukrem i cynamonem, ostudza i kładzie w wazę.
[Makary]

Zupę można też podawać z owocami.