Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem zaciągany biały z kawy

4.02.2020 09:25
Krem zaciągany biały z kawy

Upalić szóstą, część funta kawy, wsypać gorącą z piecyka do kwarty gorącej słodkiej gęstej śmietanki i nakryć, aby odór kawy się nie ulotnił. Skoro mocno naciągnie, przecedzić, zmieszać z ośmioma żółtkami, rozbitemi do białości z pół fantem miałkiego cukru i ogrzewać mieszając łyżką wiadomym sposobem. Skoro zgęstnieje, ostudzić i ubić miotełką na lodzie na gęstą pianę, dołożyć trochę cukru jeżeli nie słodko, wlać kwaterkę karuku i włożyć do formy, postępując dalej jak wyżej.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]