Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem jabłeczny ze śmietanką

4.02.2020 09:27
Krem jabłeczny ze śmietanką

Upiec jabłka, przefasować przez sito do misy, wziąć tej masy 2 szklanki, wbić dwa białka, wsypać pół funta miałkiego cukru i wybijać drewnianą łyżką na zimnie póty, aż pobieleje masa i tak zacznie gęstnieć, żeby w niej łyżka postawiona prosto utrzymać się mogła. Ubić z pół kwarty gęstej słodkiej śmietanki pianę na lodzie, włożyć ćwierć funta, cukru, kwaterkę karuku, wymieszać w jedną stronę dokładając masy jabłecznej, przelać do formy opłókanej zimną wodą i wysypanej cukrem i postawić na lodzie.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]