Kwartę słodkiej gęstej śmietanki postawić na lodzie i ubić miotełką na gęstą pianę. Włożyć kubek miałkiego cukru, wymieszać, wlać trochę tej masy do kwaterki ciepłego karuku z nóżek (obacz w informacyi), rozbić mocno, wlać to do kremu, wymieszać, wpuścić parę kropel olejku cedrowego, lub wsypać miałko utłuczonej z cukrem wanilii, wymieszać, wlać do formy obmoczonej zimną wodą i miałkim wysypanej cukrem, ogładzić łyżką i wstawić do lodu, śniegu, a w niedostatku obu, do zimnej wody. Postawić w chłodnem miejscu. Wydając do stołu, umoczyć formę w ciepłej wodzie, otarć i wyrzucić na półmisek. Zalać jakimkolwiek sokiem. Dla odmiany smaku, po włożeniu karuku można wlać kieliszek białego romu.
Bibliografia
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)” (WILNO 1881]