Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Placki drożdżowe

4.02.2020 10:02
Placki drożdżowe

Rozbić mocno jaj całych 20, do tego wlać półtory kwarty letniego mleka i wsypać garniec mąki, poczem wlać przez sito pół kwarty dobrych drożdży, wybić dobrze łopatką i postawić w ciepłem miejscu. Jak się podejmie, wymieszać i wsypać trochę soli, dwa kubki tłuczonego cukru, dwa kubki letniego sklarowanego masła, to wszystko dobrze wymieszać i wsypać drugi garniec mąki, nie razem ale po trochę, i póty dobrze wybijać aż od rąk odstanie. Znowu postawić żeby się podjęło, potem robić bułki lub placki, kłaść na blachę posypaną mąką, jak się podniosą, posmarować żółtkiem, posypać cukrem i szatkowanemi migdałami, i w piec wsadzić.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]