Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kiszki białe z krup gryczanych drobnych

4.02.2020 10:12
Kiszki białe z krup gryczanych drobnych

Wziąć kwartę krup przecieranych, wbić 2 cała jaja, przetarć mocno z krupkami i wysuszyć. Potem wziąć pół garnca mleka słodkiego i kwartę świniej tłustości, wlać do rądelka, zagotować, wsypać krupy, postawić na małym ogniu i gotować często mieszając pod pokrywą. Odstawić na zimno, a gdy ostygnie, wbić 8 jaj w całku, wlać kwaterkę parzonego mleka, wsypać trochę cynamonu, drobnych rodzenek, cukru, trochę migdałów słodkich, kilka gorzkich, a wymieszawszy to wszystko, ponalewać gładkie kiszki bardzo wolno, ażeby się gotując nie popękały. Gdy już będą ponalewane i zawiązane, poskładać do wielkiego rądla, żeby się nie połamały, zalać posoloną zimną wodą, postawić na ogniu i pilnować nim się zagotują. Należy ciągle przewracać, ażeby się nie zległy, i nie zakrywać aby nie popękały. Skoro będą gotowe, wybrać do niecki i wynieść na zimno.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]