Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Morele albo brzoskwinie na leguminę

29.05.2020 08:51
Morele albo brzoskwinie na leguminę

Składniki

1/2 kg moreli
1 łyżka konfitur z róży
4 białka
12 dag cukru

Przygotowanie

Wybrać duże morele albo brzoskwinie, sparzyć je, ściągnąć skórkę, wyjąć ostrożnie pestkę, włożyć w to miejsce konfiturę. Ułożyć morele na metalowym półmisku, pokryć pianką ubitą z białek z cukrem, posypać z wierzchu sparzonymi i drobno posiekanymi pestkami morelowymi, oprószyć cukrem i wstawić na 45 min. do gorącego piekarnika.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.