Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z marchwi lub dyni

29.05.2020 08:53
Legumina z marchwi lub dyni

Składniki

1/2 kg marchwi lub dyni
4 dag masła
4 jaja
8 dag cukru
4 dag migdałów bez skórek
skórka pomarańczowa
1 kieliszek rumu
1/8 l. drobnej kaszki krakowskiej

Przygotowanie

Ugotować na wodzie dynię lub marchew, przetrzeć przez sito; powinno być 1/8 l. przetartej masy. Utrzeć w misce żółtka z cukrem, dodać przetartą masę, roztopione masło, posiekane migdały, utartą skórkę, rum i kaszkę, ukręcić wałkiem, aż zgęstnieje, zmieszać z pianą z białek, włożyć do wysmarowanej formy i piec godzinę w piekarniku.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.