Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina puchowa z grysiku

29.05.2020 08:57
Legumina puchowa z grysiku

Składniki

4 jaja
8 dag cukru
6 dag grysiku
skórka cytrynowa
1/8 l. mleka

Przygotowanie

Utrzeć żółtka z cukrem i skórką cytrynową, zmieszać z pianą ubitą z białek i grysikiem, włożyć do wysmarowanego rondla, wstawić na 1/2 godz. do gorącego piekarnika, polać po wierzchu wrzącym mlekiem, wstawić ponownie na 10 min. do piekarnika. Podać z rondlem na stół, oddzielnie podać sos z wina lub sok.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.