Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z bułki

29.05.2020 09:01
Legumina z bułki

Składniki

2 bułki (12 dag)
1/8 l. mleka
1/8 l. śmietany
skórka cytrynowa
6 dag migdałów
6 dag rodzynków
1 kieliszek rumu
4 jaja
8 dag cukru
4 dag masia

Przygotowanie

Bułkę namoczyć na godzinę w mleku, obracać, aby dokładnie namokła. Utrzeć żółtka z cukrem i skórką cytrynową, dodać bułeczkę, utrzeć z żółtkami na masę, dodać roztopione masło, rum, śmietanę, zmielone migdały, zmieszać lekko z ubitą pianą i rodzynkami, włożyć do wysmarowanego rondla i piec 4b min. Podać leguminę z sosem z wina lub z sokiem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.