4 dag masła 8 dag mąki 10 dag cukru 1/41 śmietany szczypta soli 4 jaja sok z 2 pomarańcz skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Włożyć do rondla masło, cukier, śmietanę, mąkę, szczyptę soli, małą łyżeczkę drobno posiekanej skórki pomarańczowej; mieszać na ogniu, aż powstanie jednolita masa. Zestawić, dodać sok pomarańczowy, do gorącego wlać 4 żółtka, wymieszać prędko, a gdy ostygnie, dodać pianę ubitą z 4 białek, wymieszać, włożyć do wysmarowanej formy, piec 1/2 godz. w umiarkowanej temperaturze albo gotować w parze godzinę. 432
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.