Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina pomarańczowa

29.05.2020 09:25
Legumina pomarańczowa

Składniki

4 dag masła
8 dag mąki
10 dag cukru
1/41 śmietany
szczypta soli
4 jaja
sok z 2 pomarańcz
skórka pomarańczowa

Przygotowanie

Włożyć do rondla masło, cukier, śmietanę, mąkę, szczyptę soli, małą łyżeczkę drobno posiekanej skórki pomarańczowej; mieszać na ogniu, aż powstanie jednolita masa. Zestawić, dodać sok pomarańczowy, do gorącego wlać 4 żółtka, wymieszać prędko, a gdy ostygnie, dodać pianę ubitą z 4 białek, wymieszać, włożyć do wysmarowanej formy, piec 1/2 godz. w umiarkowanej temperaturze albo gotować w parze godzinę. 432


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.