Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina piankowa z poziomek lub malin

29.05.2020 09:31
Legumina piankowa z poziomek lub malin

Składniki

1/2 kg poziomek lub malin
20 dag cukru
6 białek
1/4 l. kremowej śmietanki
6 dag cukru
konfitury jako dodatek

Przygotowanie

Przetrzeć poziomki przez gęste sito do miski, dodać cukier i 2 białka, ubijać na lodzie, aż masa zgęstnieje i zbieleje, dodać pianę ubitą z 4 białek, wymieszać z masą poziomkową, ułożyć na metalowym półmisku, posypać po wierzchu cukrem, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, przybrać konfiturami i podać ubitą z cukrem śmietankę.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.