Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z suszonych śliwek

29.05.2020 09:43
Legumina z suszonych śliwek

Składniki

1/2 kg suszonych śliwek
6 białek
1/4 kg cukru
1/2 cytryny
1/4 l. wina

Przygotowanie

Wymyte śliwki ugotować w winie lub w wodzie, usunąć pestki, rozbić je, obrać ze skórek, drobno posiekać. Śliwki przetrzeć przez sito, dodać skórkę i sok z 1/2 cytryny, posiekane pestki, zmieszać z pianą. Ułożyć w kopczyk na metalowym półmisku, posypać cukrem i wysuszyć w piekarniku.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.