Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina migdałowa zaparzana

29.05.2020 09:47
Legumina migdałowa zaparzana

Składniki

6 dag cukru
1/16 l. wody
6 dag migdałów ze skórką
1/16 l. bułki
4 jaja
sok malinowy jako dodatek

Przygotowanie

Zagotować w rondlu cukier z wodą, wsypać do niego zmielone migdały ze skórką, wymieszać i odstawić z ognia. Wbić do migdałów 4 żółtka, utrzeć wałkiem, zmieszać z ubitą pianą i przesianą bułką, włożyć do wysmarowanego rondla i upiec w piekarniku. Podać do leguminy sok malinowy lub sos z wina.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.