Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina wiśniowa

29.05.2020 09:49
Legumina wiśniowa

Składniki

8 dag masła
12 dag cukru
2 jaja
4 żółtka
skórka cytrynowa
1/8 l. mąki
1/2 kg wiśni

Przygotowanie

Utrzeć masło w misce. Gdy jest utarte, dodać cukier, 2 jaja (po jednym) i żółtka, skórkę cytrynową, wymieszać z mąką, dodać wydrylowane wiśnie, włożyć do wysmarowanego rondla i upiec w piekarniku. Można też ugotować na parze w formie budyniowej. Do leguminy podać kwaśną śmietanę.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.