Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń migdałowy II

30.06.2020 08:11
Budyń migdałowy II

Składniki

6 dag migdałów ze skórką
6 dag cukru
1/16 l. wody
4 jaja
1/8 l. tartej bułki

Przygotowanie

Zagotować 1/8 l. wody (3 łyżki) z cukrem w rondelku, gdy rozpuści się cukier, wsypać posiekane migdały ze skórką, zestawić z ognia. Gdy ostygną, wbić żółtka, utrzeć wałkiem, zmieszać z dobrze ubitą pianą, posypując równocześnie tartą bułką. Gotować godzinę. Podać z sosem z wina lub pomarańczowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.