Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń mleczny

30.06.2020 08:14
Budyń mleczny

Składniki

4 bułki
1 szklanka konfitur
1 /2 l. mleka
6 jaj
6 dag cukru

Przygotowanie

Pokrajać w kostkę białe bułeczki, zmieszać z osaczonymi owocami z konfitur, np. wiśniami, pomarańczami, agrestem, ananasem, przełożyć do wysmarowanej formy budyniowej, zalać mlekiem, jajami rozmieszanymi z cukrem, zamknąć, gotować 1 1/2 godz. na parze. Na półmisku posypać cukrem. Można podać z sosem owocowym z malin, poziomek lub wiśni.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.