Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń z owoców

30.06.2020 08:16
Budyń z owoców

Składniki

3 dag masła
4 jaja
10 dag cukru
12 dag mąki
1/2 kg owoców
4 dag smażonej skórki pomarańczowej
szczypta wanilii
szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie

Utrzeć w misce masło, dodać cukier, wanilię i żółtka, ucierać wałkiem 1/2 godz., dodać ubitą pianę, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszać lekko. Włożyć obrane i posiekane jabłka i gruszki lub czereśnie i wiśnie bez pestek, wymieszać szybko, włożyć do wysmarowanej formy, gotować 1 1/2 godz. Podać z sosem ponczowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.