Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem z jabłek

30.06.2020 08:19
Krem z jabłek

Składniki

1 kg jabłek
12 dag cukru
1 cytryna
6 listków żelatyny
1/2 szklanki wody
5 białek
4 dag skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Winne jabłka upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody, sztywno ubitą pianę, drobno poszatkowaną i usmażoną skórkę pomarańczową, przełożyć do innego naczynia, ubijać trzepaczką w zimnym miejscu, aż zbieleje. Włożyć do formy przelanej zimną wodą i obsypanej cukrem, wstawić w zimne miejsce. Wyjąć z formy na półmisek, przybrać pomarańczami lub konfiturami, obłożyć biszkoptami, łuczkami lub innym ciastem. Można domieszać do kremu jabłkowego 1/4 l. ubitej śmietanki kremowej, dodać 6 listków żelatyny.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.