1 kg jabłek 12 dag cukru 1 cytryna 6 listków żelatyny 1/2 szklanki wody 5 białek 4 dag skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Winne jabłka upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody, sztywno ubitą pianę, drobno poszatkowaną i usmażoną skórkę pomarańczową, przełożyć do innego naczynia, ubijać trzepaczką w zimnym miejscu, aż zbieleje. Włożyć do formy przelanej zimną wodą i obsypanej cukrem, wstawić w zimne miejsce. Wyjąć z formy na półmisek, przybrać pomarańczami lub konfiturami, obłożyć biszkoptami, łuczkami lub innym ciastem. Można domieszać do kremu jabłkowego 1/4 l. ubitej śmietanki kremowej, dodać 6 listków żelatyny.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.