Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kisiel z soku owocowego

30.06.2020 08:25
Kisiel z soku owocowego

Składniki

1/2 l. soku owocowego
1/2 l. wody
24 dag cukru
12 dag mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance wody, resztę wody i sok zagotować z cukrem. Można dodać korzeni. Gotujący sok wlewać do mąki, mieszać na ogniu, a gdy masa będzie miała konsystencję gęstego kremu, przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia. Kisiel można zrobić z soku malinowego, agrestowego, porzeczkowego lub poziomkowego. W zimie można robić kisiele z soków gotowanych. Aby zaostrzyć smak soku gotowanego, dodaje się trochę soku cytrynowego i korzeni. Przed podaniem wyjąć z formy, polać sosem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.