Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem herbaciany

30.06.2020 08:32
Krem herbaciany

Składniki

1/2 l. mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka herbaty
25 dag cukru
1 1/2 dag żelatyny
4 żółtka
1/4 l. śmietanki kremowej
1/16 l. rumu

Przygotowanie

Zagotować mleko z wanilią, zalać mlekiem herbatę, pozostawić, aby naciągnęła. Ubić w garnku żółtka z cukrem, wlewać do żółtek przecedzoną herbatę, mieszać na ogniu, aż masa zgęstnieje, włożyć żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Ubić w chłodnym miejscu kremową śmietankę. Do ostudzonej masy dodać rum, następnie lekko wymieszać z ubitą śmietanką. Przełożyć do formy, wstawić w chłodne miejsce.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.