1/2 l. mleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka herbaty 25 dag cukru 1 1/2 dag żelatyny 4 żółtka 1/4 l. śmietanki kremowej 1/16 l. rumu
Przygotowanie
Zagotować mleko z wanilią, zalać mlekiem herbatę, pozostawić, aby naciągnęła. Ubić w garnku żółtka z cukrem, wlewać do żółtek przecedzoną herbatę, mieszać na ogniu, aż masa zgęstnieje, włożyć żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Ubić w chłodnym miejscu kremową śmietankę. Do ostudzonej masy dodać rum, następnie lekko wymieszać z ubitą śmietanką. Przełożyć do formy, wstawić w chłodne miejsce.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.