Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem ze zrumienionych migdałów

30.06.2020 13:38
Krem ze zrumienionych migdałów

Składniki

1/2 l. mleka
1/4 l. śmietanki kremowej
4 żółtka
2 dag żelatyny
18 dag cukru
12 dag migdałów
kawałeczek wanilii

Przygotowanie

Wsypać do rondla 6 dag cukru, wymieszać metalową łyżką, gdy się rozpuści i nabierze jasnobrunatnego koloru, zalać 1/4 l. mleka, zagotować i zestawić z ognia. Ubić w garnku żółtka z 12 dag cukru, wlać resztę mleka, mieszać na ogniu, wlać zagotowany z mlekiem karmel, gdy masa zgęstnieje, włożyć wymytą żelatynę, zestawić z ognia, mieszać jeszcze, aż żelatyna się rozpuści. Oddzielnie uprażyć w rondlu migdały, gdy nabiorą złotawego koloru, zemleć je w maszynce, zmieszać z żółtkami, gdy zupełnie ostygną, zmieszać z ubitą śmietanką, przełożyć masę do formy, zastudzić.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.