Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem migdałowy

30.06.2020 13:46
Krem migdałowy

Składniki

1/4 kg migdałów
1 l. mleka
1/4 kg cukru
kawałeczek wanilii
3 dag żelatyny

Przygotowanie

Sparzone bez skórek migdały wysuszyć i zemleć w maszynce, włożyć do miski, dodać trochę cukru, utrzeć wałkiem na mąkę. Zagotować mleko z wanilią, sparzyć mlekiem mąkę migdałową, przetrzeć przez sito. Pozostałe na sicie migdały utrzeć ponownie wałkiem z dodatkiem cukru, rozmieszać z mlekiem i przetrzeć przez sito, dodać do tego namoczoną żelatynę. Gdy płyn przestygnie, wlać do formy, wstawić w zimne miejsce. Podać krem obłożony na półmisku łuczkami migdałowymi, przybrać konfiturami.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.