Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem cytrynowy

30.06.2020 13:56
Krem cytrynowy

Składniki

1/4 kg cukru
4 cytryny
1/21 wody
4 jaja
4 żółtka
biszkopty jako dodatek

Przygotowanie

Cukier i skórkę otartą z 2 cytryn włożyć do wysokiego garnka wlać 1/8 l. wody wycisnąć sok z cytryn zagotować i przecedzić przez sitko. Wbić jaja i żółtka wstawić garnek do rondla z wrzącą wodą ubijać aż zgęstnieje. Nie może się gotować bo zwarzą się jaja a pianka rozrzedzi. Piankę ułożyć na półmisku w piramidkę powkładać w nią biszkopty.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.