Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń z jabłek z rodzenkami

2.08.2020 08:31
Budyń z jabłek z rodzenkami

Jabłek 10 obrać i rozgotować z pół funtem dużych rodzenków bez pestek na marmoladę, dodać 12 utartych biszkopcików, ćwierć funta cukru, trochę soku cytrynowego i skórki drobno siekanej, ćwierć funta makaroników rozmoczonych w araku, ubić mocno, wlać 10 żółtek, przymięszać pianę z 10 białek, następnie włożyć w formę z rurką i gotować na parze przez godzinę, albo upiec w piecu. Wszystkie budynie można zamiast gotowania upiec.


[Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa, 1886]