Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina biszkoptowa (4)

2.08.2020 08:56
Legumina biszkoptowa

Dwanaście żółtek ubić z 6 łyżkami cukru do białości, wsypać 4 łyżki mąki, białka ubić na pianę, wymięszać ostrożnie, wlać w wysmarowany rądelek i wstawić na pół godziny do gorącego pieca, próbując słomką czy upieczona. Jeszcze lepsza jest legumina jeśli z tej samej proporcyi piecze się od razu w dwóch rądelkach albo na trzech pokrywach od rądli, układając na półmisku jedną na drugiej, przekłada się grubo konfiturami Po wierzchu ubrać konfiturami i oblać sokiem. Można upieczoną w jednym rądlu leguminę przekroić nożem na połowę płasko, nałożyć konfiturami, przykryć drugą połowę i wydać. Można też upieczone biszkopty pokrajać w paski, ułożyć w formie, przekładając rodzenkami i obsuszonemi wyjętemi z syropu konfiturami, a następnie zalać kwartą przygotowanego mleka, rozbitego z 8 jajami i wypiec w piecu. Temże samem mlekiem z jajami zalewa się forma nałożona krajaną bułką, cienko świeżem masłem smarowana przytem rodzenkami, cukrem i cynamonem.


[Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa, 1886]